Πέμπτη, Μαΐου 16, 2013

Από τον Ιπποκράτη στην Αντζελίνα και άλλα μακάβρια...







Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν.  
Το φάρμακό σας είναι η τροφή σας.
Άρρωστος, αρρώστια και γιατρός είναι η αρχή της θεραπείας. 
Η ανάπαυση έχει μεγάλη σημασία για την υγεία. 
Ο άρρωστος αποτελεί ενιαία ψυχοσωματική οντότητα και έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται από τον θεράποντα. 

Αυτά ή κάπως έτσι, μου έρχονται στο νου από τον τεράστιο Ιπποκράτη κι αυτά σχολιάζω με την προσωπική μου (και εξαιρετέα) οπτική. 
Η σύγχρονη ιατρική είναι γνωστό πόσο στοχεύει στην πρόληψη, προβάλλοντας την προτροπή του Ιπποκράτη περί “προλαμβάνειν και θεραπεύειν”,  και τα τεράστια ποσά που δαπανώνται έβαλαν ένα χεράκι στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.  
Μην το δέσετε κόμπο και sorry επαϊοντες, αλλά νομίζω πως άλλο εννοούσε ο Ιπποκράτης, όπως π.χ.  να προσέχουμε την ποιότητα της τροφής,  την ανάπαυση, την ψυχοσωματική οντότητα και λοιπά, ως προϋποθέσεις για το «προλαμβάνειν και θεραπεύειν» .  
Διαπιστώνω ανάμεσα στους γνωστούς μια υστερία σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που είναι σχεδόν θέμα τιμής. 
Εμένα με πιάνει ρίγος δηλαδή, δεν είμαι και η καλύτερη περίπτωση υποψήφιου ασθενούς  και γενικά με τους γιατρούς εφαρμόζω το σύστημα, μακριά κι αγαπημένοι, αλλά εσείς φυσικά μη δώσετε σημασία στη δική μου στρέβλωση. 
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η περίπτωση της καλλονής που ακρωτηριάστηκε χάριν της πρόληψης προκάλεσε σεισμό. Οι γυναίκες λέει, τρέχουν να μάθουν για την αρμόδια εξέταση, οι γιατροί ενημερώνουν στα κανάλια, οι τιμές άρχισαν να εμφανίζονται στους τιμοκαταλόγους και υποπτεύομαι πως αρκετές θα σπεύσουν να μιμηθούν το παράδειγμα, θεός φυλάξοι.  
Προσωπικά έχοντας μια ροπή προς τα περί συνομωσιολογίας, υποπτεύομαι ακόμα πως από δω κι εμπρός θ’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και χρυσές δουλειές. 
Τώρα, αν εσείς είστε σχολαστικοί, σας συμβουλεύω ως ΜΗ Ιπποκράτης να βγάλετε τα δόντια σας αφού κάποτε θα χαλάσουν, να κάνετε ένα μπάι-πας προληπτικό, μια μεταμόσχευση, και με κείνα τ’ αρθριτικά να δούμε μήπως κόψουμε κατιτίς, κάντε κάτι τέλος πάντων και θα βαδίσετε με ασφάλεια προς στην αθανασία…

Περαστικά μας κι αυτό, και να δούμε τι άλλο μας έρχεται κατακέφαλα...




2 σχόλια:

Lilalilak είπε...

Μα πες τα πια.. :) Πόσο δίκιο έχεις!

α Κενταύρου είπε...

Βρεθήκαμε στο f/b βρεθήκαμε και δω .Σε έχω στο baner μου.Μας απορρόφησε το f/b

Κυριακή, Μαΐου 19, 2013
To γραψα και πιο κάτω.!!!